"A világ utat nyit annak az embernek, aki tudja, merre tart."
Ralph Waldo Emerson

Life coaching

A coaching mára meghonosodott a hétköznapi szóhasználatban, mert széles körben elfogadott magyar megfelelőjét nem sikerült megtalálni. Szótár szerinti jelentése edzés, felkészítés (vizsgára, fellépésre), de a köznyelv főként az életviteli tanácsadáshoz közelítő tartalommal használja.

A coaching segít, ha:
• olyan élethelyzetbe kerültél, ahonnan egyedül nem találod a kivezető utat
• döntéshelyzetben vagy, és elbizonytalanodtál, merre tovább
• kiteljesedő önismereted révén szeretnél harmóniába kerülni magaddal és a téged körülvevő világgal.

Támogat abban, hogy:
• magasabb távlatból tekints rá az előtted álló feladatokra
• a megoldásra fókuszálva változz és változtass
• tapasztalataidból többet tanulj, jobb döntéseket hozz, és eredményesebben cselekedj.

Coaching a gyermeknevelésben

Gyermek születik – család születik. Új élethelyzet, amelyben a szülők továbbélő ambíciónak és értékrendjének egyeztetése korábbi önmagukkal és környezetükkel nehezebb feladat, mint amit a világ sugall.
Időről időre kihívásokkal szembesülünk, melyek kapcsán támogatásra lehet szükségünk, különösen, ha egyedülálló apaként vagy anyaként neveljük gyermekünket. Az önismeret, az érzelmi elérhetőség, a hatékony életstratégia és kommunikáció, vagy a határok kiegyensúlyozott kezelése mindannyiunk számára komoly feladatot jelenthet.
A gyermekek a kamaszkorba lépve addig ismeretlen feszültségeket élnek át, érzelmi életük szélsőségessé válik, viselkedésük gyakran markánsan eltér a korábbitól. Sokunk fejében megfogalmazódik ilyenkor a kérdés: mit és hol rontottam el, pedig mindez a neveléstől független, természetes jelenség.
A life coaching nem nyújt terápiát és konkrét tanácsokat arra vonatkozóan, mit kell tenned, mégis gyors és jelentős előrelépést hozhat olyan kritikus területeken, mint a dühkitörések, a testvérek közötti féltékenység, a játékfüggőség, vagy az étkezési és alvászavarok. Munkám során nap mint nap használom a mediáció és a coaching eszköztárát óvodások konfliktusainak feloldásában, és mély elkötelezettséggel tanítom nekik e technikák életkoruknak megfelelő használatát.
A szülői coaching mellett nagy jelentőséget tulajdonítok gyerekekkel való együttműködésnek is. Mivel a kisiskolások, de gyakran a kamaszok sem tudják szavakkal pontosan kifejezni belső történéseiket, az üléseken az art coaching eszköztárából (irodalom, zene, képzőművészet, kézművesség) is szívesen merítek.
A játékos és elgondolkodtató feladatok hozzásegítik gyermekedet, hogy hatékonyabban kezelje konfliktusait, képviselje érdekeit, felismerje, hogy tetteiért ő a felelős. Fejlődnek alapvető életvezetési készségei, így hamarosan képessé válik arra, hogy megértse és megváltoztassa a helyzetet, amelyben boldogtalan.


Personal branding (Személyesmárka-építés)

A personal branding meghaladja, és a karrier coaching felé nyitja meg a szorosan vett életvezetési tanácsadás kereteit. Sokkal több, mint a hatékony önreklám, de természetesen annak elemeivel (névjegy, honlap, önéletrajz) is foglalkozik. Egy erős, tiszta énmárka kialakítása nem egyszerű feladat, ezért megkerülhetetlen, hogy választ találj a három alapkérdésre:
Ki vagy te?
Mit kínálsz?
Miben vagy jobb, mint a többiek?
A kreatív önfejlesztés (self coaching) során olyan feladatokkal, modellekkel dolgozunk, amelyek segítenek felfedezni az erősségeidet, rejtett erőforrásaidat, és arra ösztönöznek, hogy elindulj az úton, amit leginkább a sajátodnak érzel.


Art coaching (Művészeti coaching)

A művészet ősidők óta használt gyógyító, átformáló ereje magában rejti önmagunk meghaladásának lehetőségét. Egy festmény, egy mozdulat, az egyszerű hangszerekből vagy akár a hétköznapi tárgyakból előcsalt hangok megnyitják az önkifejezés csatornáit, segítenek kimondani azt, amiről nem is tudtad, hogy tudod.
Mindannyian meg akarjuk valósítani álmainkat, ezért maguk a művészek is keresik a coaching támogató közegét, hogy megoldást találjanak olyan kihívásokra, mint az alkotó és a magánember szerepkonfliktusa, a hatékony marketing vagy a lámpaláz kezelése.
Az art coaching a jövőtervezés sajátos útja. A strukturált beszélgetés keretein túlmutató, kreatív technikákat használ a dinamikus és tartós változások elérésére. Afféle fordítószemüveg, ami lehetővé teszi, hogy másképp tekints az előtted álló feladatokra, ráláss elakadásaid mélyebb okaira, miközben életed minden fontos területén segít egyensúlyt találni.

Kiváló eszköz, ha:
• inspiratív megközelítést keresel érzéseid kifejezésére
• ötleteidből a legtöbbet akarod kihozni
• fontos számodra a személyes figyelem
• nyitott vagy az őszinte visszajelzésekre.

Az élet alapvető minősége, a fejlődés kiindulópontja a változás. Tégy különbséget mások elvárásai és saját akaratod között, vedd észre, miben vagy tehetséges, ismerd fel törekvéseid valódi irányát!
Arra bátorítalak, hogy rajzold újra, és keretezd át az önmagadról alkotott képet.


Life coaching ülések keretei

Minden ember életútja egyedi és megismételhetetlen. Más kiindulópontról, más célokhoz szeretnénk eljutni, ezért az első beszélgetés előtt nehezen jósolható meg a folyamat várható időtartama és végső eredménye.
A konzultációk helyszínét, gyakoriságát és időtartamát a te igényeid és a szakmai szempontok figyelembevételével határozzuk meg. A közös munkát minden esetben e-mailes egyeztetéssel készítjük elő. Ennek során választ kaphatsz a felmerülő kérdésekre, megfogalmazhatod célkitűzéseidet, és összevetheted elvárásaidat az általam felkínált eszköztár adta lehetőségekkel.
Ha azok közé tartozol, akik jelenlegi élethelyzetükben nehezen vállalják a konzultációk szokásos díját, kérd támogatásomat - pro bono.
Munkám során az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség) etikai kódexének ajánlásait követem.
http://www.coachfederation.hu/etikai-kodex
Nagy jelentőségűnek tekintem a személyiségi jogok tiszteletben tartását, kiemelten kezelem a személyes adatok és a magántitok védelmét.


Online tanácsadás

Az informatika minden képzeletet felülmúló fejlődése, és a készségszintű internetes felhasználói kultúra elterjedése mára egy olyan eszközt adott a kezünkbe, amelyet bármilyen célra felhasználhatunk. Miért ne állítanánk a tanácsadás és a konfliktuskezelés szolgálatába? Ha a fővárostól távol élsz, vagy szoros időbeosztás szerint dolgozol, és szereted a praktikus ötleteket, az online beszélgetés neked való megoldás lehet. Az első konzultáció alkalmával a szokásos ismerkedésen túl megbeszéljük a kapcsolattartás részleteit, és a díjazás legkedvezőbb formáját is.Ha szívesen találkoznál, beszélgetnél velem, vagy szeretnél néhány kérdésedre választ kapni: